Nieuwsbrief najaar 2015

Foto: na aankomst werden we uitgenodigd om de bekende ‘pide’ uit deze streek te proeven.

Na aankomst werden we uitgenodigd om de bekende “pide” uit deze streek te proeven.

Dit jaar bestaat het Anne Fonds 10 jaar. We zijn er trots op dat Anne in 10 jaar tijd tweehonderd meisjes een beroepsopleiding heeft kunnen bieden. Als gevolg van de politieke situatie in Turkije werd het de laatste jaren voor onze partner TEV steeds moeilijker geschikte kandidaten te vinden. Wij hebben daarom het roer omgegooid en ervoor gekozen om vanaf dit schooljaar enkel leerlingen te selecteren die wij persoonlijk hebben leren kennen via een vertrouwde tussenpersoon. Zo kunnen we de voortgang van de studies goed in de gaten houden en in contact blijven met de leerlingen. Met secretaris Züleyha bezocht ik begin oktober een school in Buldan (Denizli) waar Anne drie meisjes steunt. Zij volgen hier een vierjarige beroepsopleiding en verblijven in het internaat. Wij werden verwelkomd door de directeur die ons met gepaste trots heeft rondgeleid op school en het internaat. Tijdens de maaltijden op school was er de gelegenheid om staf en leerlingen beter te leren kennen.

 

 Fulya, Meryem, schooldirecteur Mehmet en Jan bij Keziban in de klas.

Fulya, Meryem, schooldirecteur Mehmet en Jan bij Keziban in de klas.

Keziban, Nazli en Raziye zijn onze leerlingen in Buldan. Keziban volgt de studie voor kinderopvang en verblijft op het internaat. Haar beide ouders zijn verongelukt. Haar zusjes zitten op een andere school en internaat in Turkije, dit betekent dat ze elkaar enkel zien tijdens de vakanties wanneer ze teruggaan naar hun opa. Tijdens een uitstapje naar een theehuisje aan een meer, hoorden we haar enthousiast zeggen dat ze voor het eerst in haar leven een meer zag.

 

 

 Nazli met haar moeder voor hun woning.Nazli woont ook op het internaat en studeert ICT. Haar ouders hebben we tijdens ons bezoek opgezocht. Zij wonen in een klein dorpje 50km van Buldan op 1100 meter hoogte. Beide ouders zijn zwak begaafd en hun enige bron van inkomsten is een kleine vergoeding die ze krijgen voor het verzorgen van hun oma. De familie bestaande uit 5 personen moet rondkomen van €300 per maand.

 

 

voorzitter Jan Roelants met (v.l.n.r.) Nazli, Keziban en Raziye

voorzitter Jan Roelants met (v.l.n.r.) Nazli, Keziban en Raziye

Raziye is onze nieuwe leerling en studeert Office Management. Haar vader kan door ziekte niet meer werken, waardoor haar oudere broer zijn studie moest onderbreken om te kunnen helpen op het land. Als we haar ouders vertellen dat we Raziye graag zouden willen steunen met haar studie, krijgt haar moeder tranen in haar ogen en zegt heel blij te zijn, omdat ze haar dochter altijd aanmoedigt om niet te worden zoals zij en iets te maken van haar leven.

 

 

 

De persoonlijke verhalen die we hebben gehoord tijdens ons korte bezoek hebben veel indruk op ons gemaakt. We hebben zelf gezien dat de steun die het Anne Fonds biedt, onmisbaar is. Graag willen we Corendon bedanken voor de vliegtickets en onze contactpersonen Meryem en Fulya voor hun goede zorgen. Zij hebben ons rondgeleid en aangeboden om de voortgang van Raziye, Keziban en Nazli te volgen én ze geregeld uit te nodigen voor een cultureel uitstapje. Zo kunnen deze meisjes naast studeren, ook wereldser worden en hun horizon verbreden.

Hoşçakalın,

Jan Jonker Roelants

Voorzitter Anne Fonds.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply